Ruhák stílusai és modelljei

Mi a szokatlan az orosz szarafánban?

Mi a szokatlan az orosz szarafánban?
Tartalom
 1. Sajátosságok
 2. Egy kis történelem
 3. Kinek lesz?
 4. Fajták
 5. Népszerű színek
 6. Modern tendenciák
 7. Mit vegyek fel?
 8. Cipők
 9. kiegészítők

Minden nemzetnek van hagyományos nemzeti öltözete. Az orosz nők számára az ilyen ruha egy ing napruhával. Az országuk etnikai stílusa és történelme iránti növekvő érdeklődés mellett az orosz napruhák manapság a divattervezők figyelmének tárgyává váltak. Tudjon meg többet az ilyen ruházatról és annak használatáról a múltban és a modern ruhásszekrényben.

Sajátosságok

A hagyományos napruhát egyenes, szabad szabás jellemzi. Az ilyen ruhákban a nagyobb mozgásszabadságot a termék részletei közötti betétek biztosították. Az orosz sundress kontúrja simának és nagyon puhának nevezhető. Ez különösen mozgás közben volt észrevehető.

Hagyományos orosz szarafán

Ezen túlmenően a sundress jellemző tulajdonságai:

 • A szoknya jelentős hossza.
 • Hosszú ujjú.
 • Az öltözék rétegezése.
 • Az eredeti dekoráció összetett fényes díszek formájában.
 • A ruha nagy súlya.

Egy kis történelem

A 16. századig a férfi hosszú ruhákat napruhának nevezték, és csak később szállt át ez a név a női ruhákra, amelyeket vagy a fejen viseltek, vagy elöl gomboltak.

Orosz férfi napruha

A 18. század óta az orosz szarafán megváltozott, ami I. Péter reformjaihoz kapcsolódik, és egy európai stílusú jelmezt vezetett be az orosz társadalomba. Napruhát továbbra is csak a burzsoázia, a kereskedők és a parasztok viseltek.

Az ilyen hagyományos ruhák a parasztok között tartottak a legtovább, ezért a sundress paraszti változata koncentrálta az orosz jelmez ezen elemének összes jellemzőjét.

 Orosz modern szarafán etnikai stílusban

Kinek lesz?

Egy orosz napruhában egy bármilyen testalkatú és bármilyen korú nő vonzó és eredeti lesz. A szabad vágásnak köszönhetően az ilyen ruha nem korlátozza a mozgást, és teljesen elrejti az alak hibáit.

Fajták

Az orosz népviseletben lévő napruhákat a következő fő típusok képviselték:

 1. Tunikaszerű napruha középső varrás nélkül. Az ilyen ruhát süketnek is nevezték, mivel egyetlen ruhadarabból és oldalsó betétekből varrták. Ez a fajta sundress a legősibb. Az elülső kivágás általában kicsi, négyszögletes vagy kerek volt. Gyakran volt rajta egy kis hasíték is, amelyen megkötős vagy gombos rögzítés volt. Ruhát, vásznat és más házi szőtt ruhákat használtak a siket sundressek varrásához. A szegély, a karkivágás és a nyakkivágás mentén a tárgyakat piros papírral, festett vászonnal, rátéttel vagy keskeny csíkok formájában hímzéssel díszítették.
 2. A ferde modell. Egy ilyen napruha varrásához egy tömör hátsó kendőt, két egyenes elülső kendőt és ferde oldaléket használtak. Az elülső vásznak varrhatók, csipkehurokkal vagy fémgombokkal rögzíthetők. Az ilyen napruhákhoz házi szőtt ágyneműt és gyári szövetet is használtak. Brokátból, taftból, kínai szövetből, bársonyból, vászonszövetből, selyemből, kumachból, gyapjúból és egyéb anyagokból varrták. Néhány ilyen napruhának sűrű bélése volt, néha steppelt. A kosoklinny sarafan mindennapi változatait textilszalagokkal vagy kumachcsíkokkal díszítették, az ünnepi ruhákat pedig zsinórral, zsinórral, selyemszalaggal, rojtokkal vagy fémcsipkével díszítették.
 3. Közvetlen modell. Ez a napruha, amelyet Moszkvának vagy kereknek is neveztek, a 19. században a leggyakoribb modell lett. Egy ilyen napfülke gyártásához egyenes paneleket használtak, amelyeket kis redőkben gyűjtöttek össze a felső részben. Az egyenes sundressek főleg gyári anyagokból készültek. A pántokhoz ugyanazt az anyagot használtuk, mint a szoknyánál, vagy zsinórra cserélték. Az ilyen ruhák szegélyét szalagokkal vagy csipkével díszítették.
 4. Míderes modell. Egy ilyen napruhának illeszkedő melltartója volt, amelyhez egyenes paneleket varrtak, hogy terjedelmes szoknyát hozzanak létre. Az ország középső részén elterjedt volt az ilyen öltözet. Külön kiemelték a napruhákat is, amelyekben a melltartó járom volt.

Az orosz sundressek fő és származtatott típusait a következő ábra mutatja be.

Az orosz sundressek típusai

Népszerű színek

A női orosz jelmez jellegzetes vonásai sokszínűek és egyfajta dísz. A napruhák kedvenc színe a piros volt. Ez az esküvői sundressek színe.

Esküvői piros orosz napruha

Az arany mintás fehér napruhák pompásan néztek ki.

 Orosz fehér sundress arany mintákkal

A napruha színeiben is volt kék, barna, fekete, narancs, barna és sárga árnyalat. Az idősebb nők nagyobb valószínűséggel viseltek kék vagy fekete napruhát.

Modern tendenciák

A tervezők manapság gyakran használják az orosz népviseletet kollekcióik kreatív alapjaként. A modern ruházathoz az orosz sundress elemeit adják.

Egyre népszerűbbek a hagyományos napruhák modelljei is, amelyeket tematikus rendezvényekre, gyermekmatinékra vagy fesztiválokra vásárolnak.

Manapság az orosz napruhák megfelelnek azoknak a konstruktív formáknak, amelyeket régebben az ilyen ruhák varrására használtak. A modern jelmezeket népi hímzéssel díszítik, különböző mennyiségben. Csak akcentusként és érdekes dekorációként szolgálhat, vagy bőségesen díszíthet egy terméket.

Fehér orosz sundress etnikai stílusban

Mit vegyek fel?

Régebben a napruhát hosszú inggel hordták, amely legtöbbször fehér volt. Ma már napruha alatt is főként hímzéssel díszített, hosszú ujjú inget hordanak, de néha fehér blúzra cserélik. Télen az orosz sarafánt bundával vagy meleg kabáttal viselik.

Cipők

Az orosz sundress nyári modelljeit fonott szandállal viselik. Hűvös időben a csizma ideális egy ilyen ruhához.

kiegészítők

Az összes ékszert és egyéb kiegészítőt annak az eseménynek a figyelembevételével választják ki, amellyel kapcsolatban az orosz napruha viselése történik.

Kiegészítők és ékszerek az orosz sundresshez

Az ilyen ruhákhoz rövid és hosszú gyöngyök, fényes fém vagy műanyag karkötők és fülbevalók, szalagok, valamint etnikai stílusban készült kötött táskák egyaránt alkalmasak. Az orosz sundress stílusos kiegészítője a csipke kokoshnik.

1 megjegyzés

Egy piros orosz napruhát szeretnék fotózásra. Olyan gyönyörű modellek vannak!

Divat

a szépség

Ház