Medence

Hammam szabályok

Hammam szabályok
Tartalom
 1. Mit vigyél magaddal?
 2. Milyen gyakran látogathat?
 3. Hogyan kell helyesen használni?
 4. Javaslatok az eljáráshoz

A hammam az egyik világszerte ismert fürdőtípus. Nem csak a keleti üdülőhelyen lehet törökfürdőben gőzfürdőt venni. Rajongói voltak Európában és Oroszországban, ahol hasonló párok is találkoztak. A higiéniai eljárások elvégzése mellett Törökországban a hammam látogatását gyakran kísérik barátokkal vagy rokonokkal való találkozások. Szinte az egész nap a társaságban telik, bizonyos szabályok és hagyományok betartásával.

A török ​​fürdő nagyon magas páratartalomban és alacsonyabb hőmérsékleti mutatókban különbözik az orosztól., ami puhává, kényelmessé, gyengéddé teszi a többi szaunához képest. A házi gőzfürdőben a száraz levegő hőmérséklete elérheti a 70-80 fokot, a törökben - egy nagyságrenddel alacsonyabbat. Szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek nem tilos a hammamba jönni, csupán fél órára korlátozzák a viszonylag magas hőmérsékletű teremben való tartózkodásukat. Ez a kategória nem látogathat orosz fürdőt.

Mit vigyél magaddal?

A hammam meglátogatásához nincs szükség speciális kiegészítő elemekre (például seprűre, sapkákra), amelyek az orosz gőzfürdő attribútumai. A törökfürdőben minden adott, ami kell. A látogatás szabályainak áttanulmányozása után azonban megértheti, hogy a hammamban való teljes meztelenség nem javasolt, ezért előfordulhat, hogy fürdőruha vagy sarong viselése szükséges a takaráshoz.

A fürdőben speciális fapapucsot (tortát) kapnak a látogatók, de aki nem szabványos méretű, vagy aki inkább csak személyes holmiját használja, az hozhat fürdőcipőt. Ugyanez vonatkozik a törölközőkre is: a kísérő minden bizonnyal kiad egyet a testért, a másodikat (nagyot) - hogy lefedje a padot, amelyen feküdnie kell... Aki személyre szabott törölközőt szeretne, az magával viheti. Ha személyre szabott tusfürdőre van szükséged, érdemes otthonról is beszerezni.

Mint már említettük, egy török ​​fürdőben gyakran az egész napot egy társaságban töltik a barátokkal. A látogatók, hogy ne maradjanak éhesek, könnyű harapnivalókat hoznak magukkal, amelyeket külön helyiségben fogyaszthatnak el. A szauna dolgozói teával vagy egyéb italokkal kínálják a látogatókat.

Milyen gyakran látogathat?

A törökfürdő látogatásának gyakorisága és az ott eltöltött idő egészségi állapotától, hagyományaitól, szabadidejétől és személyes preferenciáitól függ. Ha az átlagot vesszük, akkor heti egyszer elég lesz. A muszlimok úgy vélik, hogy a hammam megtisztítja a lelket és a testet, ezért a férj hetente egyszer elengedi feleségét a fürdőbe, felesleges feltételek nélkül.

Kezdők és rossz egészségi állapotúak is maradhatnak Hararetén (a fürdő legmelegebb helyisége) 30 perctől egy óráig, a következő látogatásokkal megnőhet az idő. A többi helyiségben nincs időkorlát.

Ha követi a régi török ​​hagyományokat, akkor a férfiak hajnaltól délig, a nők déltől napnyugtáig látogathatják a hammamot. Ma, amikor a férfiak és a nők különböző helyiségeket biztosítanak, nem szükséges ehhez a hagyományhoz folyamodni. A törökfürdő látogatásának gyakoriságát a masszázskezelések is befolyásolják, amelyeket bizonyos idő elteltével ajánlott elvégezni.

Hogyan kell helyesen használni?

A keleti lakosok számára a fürdő a tisztálkodáshoz, a test és a gondolatok tisztaságához kapcsolódik. HAhhoz, hogy a hammam látogatás élménye kellemes maradjon, bizonyos magatartási szabályokat meg kell tanulni.

 • Ne rohanj, ne nyüzsögj, lazíts, ragadd meg az alkalmat, hogy gondolkodj a bölcsen és az örökkévalón.
 • Ne legyen teljesen meztelen, fedje le testét törölközővel vagy saronggal.
 • A fürdő látogatása előtt egy vagy másfél órával nem szabad enni, hogy ne érezzen hányingert.
 • A hammamba józanon kell jönni, és a látogatás teljes ideje alatt nem szabad alkoholt fogyasztani.
 • Mielőtt leülne vagy lefeküdne a kőpadra, le kell tennie egy törölközőt. Ez nem csak higiéniai okokból történik, hanem azért is, hogy megvédje a testet a forró kőnek való hosszan tartó expozíciótól.
 • A masszázs eljárások során ajánlott a lábfejet a felszín fölé emelni.
 • A masszázs befejezése és a teljes ellazulás után ne álljon fel hirtelen a padról, ez szédüléshez vezethet.

A törökfürdő helyes használatához ismerni kell a felépítését is, milyen helyiségekből áll. Aztán kiderül, hogy mindegyikben mit lehet tenni. A Hammam három nagy szobára oszlik.

 • Jamekan. Az első szoba, ahová a látogató belép. Vannak benne pénztárak a szolgáltatások fizetésére. Itt hagyhatja felsőruházatát. A török ​​hagyomány szerint ezt a szobát egy kis szökőkút díszíti.
 • Sogukluk. Ez az előkészítő helyiség nem túl meleg, nem haladja meg az emberi test hőmérsékletét. Itt találhatók a zuhanyzók és a WC-k.
 • Harareth. A harmadik terem közvetlenül kapcsolódik a fürdőhöz. A környezeti hőmérséklet 50-60 fok, a páratartalom 100%-os. Kőpadokat tartalmaz, gyakran márványból vagy ónixból, amelyeken leülhet vagy feküdhet. Ha a szoba nagy térrel rendelkezik, akkor a közepén egy chebek-tash van felszerelve. A törökök „haskőnek” hívják, wellness masszázskezelések kőasztala. A hallban egy kurna is található - egy speciális mosogató, amely hideg és meleg vizet fogad. A látogatók rézkanalakkal felkanalazzák, és szükség szerint felöntik.

Úszómedencével

A hammamban kétféle medence található:

 • néhány nagy hararet készüléke tartalmaz egy sekély, de tágas medencét: senki nem fürdik benne, csak a helyiség páratartalmának fenntartására szolgál;
 • a második medence funkcionális, masszázs után mártjuk bele, hogy bezárják a párolt pórusokat, és felfrissítsék a relaxáló eljárások után.

Masszázzsal

Csak jöjjön a hammamba mosni, látogassa meg a Jamekant és a Soguklukot - olcsóbb és gyorsabb lesz. De ha hosszabb programra van szüksége, amelynek érdekében törökfürdőbe járnak, akkor masszázzsal járó eljárásra kell számítania.

Javaslatok az eljáráshoz

Ha egy keleti fürdő látogatásának teljes rituáléján kell keresztülmennie, emlékeznie kell arra, hogy minden tevékenységet és eljárást évszázadok óta fejlesztettek ki, és nem szabad megszegnie azokat az egészségügyi előnyök megszerzése érdekében.

Így, Jamekanban a látogató az öltözőben hagyja a ruháit, magával viszi a kiadott fürdőfelszereléseket és elmegy a suguklukba... Ebben a helyiségben alacsony, 30-35 fokos kényelmes hőmérsékletet tartanak fenn, itt legalább 20 percet kell töltenie a teljes akklimatizációhoz. Itt is zuhanyoznak, ami segít a pórusok felszabadításában a portól és szennyeződésektől, felkészíti a testet a további eljárásokra.

Azok számára, akik csak mosni jöttek, a fürdő látogatása ebben a szobában ér véget. Azok, akik úgy döntöttek, hogy maradnak, és teljes egészségügyi és tisztító tanfolyamot kapnak, menjenek a következő terembe, a látogatók számára fenntartott fő terembe - a hararetbe.

Egy 50 fokos hőmérsékletű és magas páratartalmú helyiségben egy kőpadon ülve az egész izomrendszert jól meg lehet párolni. A masszőr-fürdőfelügyelő figyelemmel kíséri a látogatót, és amikor teljesen felkészült, a következő eljárásokkal folytatja.

 1. Az egész testet durva kecskeszőrből vagy kókuszrostból készült kese kesztyűvel leradírozzuk. Alaposan megtisztítja a bőrt az elhalt keratinizált részecskéktől, miközben felszabadítja a pórusokat. Ugyanez az eljárás javítja a vérkeringést.
 2. A megtisztított bőrt szappanos olajos masszázsra készítik elő. A pamutzacskós kísérő kézzel szokatlan fekete szappant ver fel barack-, olíva- vagy argánfaolajjal. Egyes szaunákban szappanhabgenerátort használnak, ez lehetővé teszi a kézi munka gépesítését. Elég gyorsan a látogatót dús szappanos vízsapka borítja. Masszázs segítségével eltávolítják a bőrfelületről a keratinizált részecskék maradványait.
 3. A következő szakaszban javasolt a csomagolási eljárás végrehajtása. A látogatót gyógyító agyag, tengeri só, olívaolaj és méz keverékével vonják be, törölközőbe tekerve. Húsz perccel később lezuhanyoznak.
 4. Masszázs és szépségápolási kezelések után a hallban lazíthat.
 5. Az utolsó szakaszban egy másik masszázst kínálnak aromás olajokkal. Ez az eljárás feszesíti és megfiatalítja a bőrt, javítja a sejtanyagcserét.
 6. Pihenés után vegyen egy meleg zuhanyt vagy mártózzon meg a medencében.
 7. A higiéniai és wellness procedúrák elvégzése után a látogatók a relaxációs szobába mennek, ahol barátokkal beszélgethetnek, uzsonnázhatnak, ihatnak néhány csésze teát. A fürdő után a szervezetnek helyre kell állítania vízháztartását.

Nem kell Törökországba utaznia, hogy meglátogassa a hammamot. Nagy sportklubokban is kereshet keleti fürdőt. Azt tapasztalták, hogy edzés és erős fizikai megterhelés után a törökfürdőben tartózkodás gyorsan visszanyeri az erőt. A kő forró gőzzel kombinálva lazító hatással van az izomrendszerre.

    A török ​​hammam a világ többi fürdőjétől sajátos keleti ízével, tartós tömjénillatával és egyfajta zenével különbözik a látogatás során. A fürdőkísérők gyakran sóködöt használnak. Speciális berendezés segítségével hozzák létre, aminek köszönhetően egy gyógyító, finoman eloszlatott sóoldatfelhő emelkedik a levegőbe. Mindez hipnotikus módon beleszeret egy keleti fürdőbe.

    Rövid idő elteltével a szervezet jelzi, hogy ideje újra ellátogatni hozzá.

    Hogy mi az a hammam, lásd alább.

    nincs hozzászólás

    Divat

    a szépség

    Ház