Háziállatok

Milyen háziállatot érdemes tartani a lakásban?

Milyen háziállatot érdemes tartani a lakásban?
Tartalom
 1. Kis és nagy fajtájú kutyák és macskák
 2. Aranyos kis állatok
 3. Kétéltűek és hüllők
 4. Madarak
 5. Rovarok

Egy állat a lakásban öröm! Viccesek és spontánok, különösen a gyerekek örülnek majd egy kisállat megjelenésének a házban. A gyermek szeret velük játszani, megtanul gondoskodni és felelősséget vállalni. Mielőtt eldönti, melyik kisállat legyen egy lakásban, mérlegelnie kell az összes előnyét és hátrányát. Vegye figyelembe az életkörülményeket, a szabadidő rendelkezésre állását és természetesen az egyes családtagok ízlését és preferenciáit.

Kis és nagy fajtájú kutyák és macskák

A kutyák intelligens állatok, tökéletesen nevelhetők, és teljes szívükből hűségesek gazdájukhoz. Ezek az állatok nagy odafigyelést igényelnek magukra, imádják, amikor játszanak, beszélgetnek, sétálnak velük. A kutyák meglehetősen lenyűgöző méretűek lehetnek. A nagy állatok szerelmeseinek bemutatjuk a 10 legnagyobb kutyafajtát:

 • ír farkaskutya;
 • doberman;
 • Labrador;
 • Újfundlandi;
 • német kutya;
 • komondor;
 • Szent Bernát;
 • Moszkvai őrkutya;
 • kaukázusi és közép-ázsiai juhászkutya;
 • Angol, spanyol, pireneusi és tibeti masztiff.

A nagytestű kutya hűséges védelmezője gazdájának, nem ijesztő vele a sötétben sétálva.

De egy ilyen állat tartalmának megvannak a maga sajátosságai. Rengeteg energiájuk van, amit fel kell szabadítani. A kutyát naponta kétszer kell sétáltatni, és elegendő időt kell hagyni arra, hogy átfusson. meg kell említeni, hogy törvény szerint nyilvános helyen a kutyát pórázon és szájkosárral kell ellátni.

  A macskák paramétereikkel is meg tudnak lepni, például a szavanna marmagassága eléri az 1 m-t, súlya pedig 20 kg. Más nagy macskák közé tartoznak a következő fajták:

  • Maine Coon;
  • chausie;
  • norvég erdőgazdálkodás;
  • Szibériai.

  A nagy macskák gyönyörűek! Kecsesek, impozánsak és büszkék.Imádnak játszani és szaladgálni a lakásban. Egyes fajtákat, például a szavannát pórázon ajánlott sétáltatni. Bár a macskák függetlenebbek, mint a kutyák, ők is kötődnek gazdájukhoz, és unják, ha az hosszú időre elmegy.

  Egy nagyméretű állat lakásban tartása tágas életteret igényel.

  Ideális hely számukra egy nyaraló vagy egy magánház. Madárházak és szigetelt fülkék kutyák számára készültek. Az állat jól érzi magát, és nem ijeszt meg másokat a méretével. Ha a lakás kicsi, akkor jobb "kompaktabb" kutya- és macskafajtát választani. Bulldogok, corgik, uszkárok, pomerániák teszik vidámabbá és változatosabbá az életét, a "plüss" brit vagy közönséges házimacskák pedig melegséggel és kényelemmel töltik meg a házat.

  A macskák és kutyák minden fajtájúak, mérettől függetlenül, tönkretehetik a bútorokat, vagy a legszembetűnőbb helyen letéphetik a tapétát. Főleg egy tinédzser állat, mert neki kell futni, játszani, élezni a fogait, karmait. Speciális karcolórudat vesznek a macskának, de időbe telik, míg hozzászoktatják. Különféle szintetikus csontok és játékok, amelyeken meg lehet élezni a fogait, alkalmasak kutyák számára. Meg kell vásárolnia őket szaküzletekben, ez az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a játék biztonságos a kutya számára.

  Aranyos kis állatok

  Ha kevesebb gondot szeretne, helyezze be az állatot a ketrecbe. Nem kell vécézni, járni és megtisztítani a haját az egész lakásban. Elég kiválasztani egy megfelelő házat, hozzáadni fűrészport, etetni az állatot és tisztán tartani az otthonát. Ismertesse részletesebben a ketrecben tartott állatokat.

  • A hörcsögök vicces rágcsálók. Szeretnek kerékben futni, labdába gömbölyödve aludni és enni, mulatságosan teletömve az arcukat étellel. Ezeknek a rágcsálóknak sok fajtája létezik, amelyek színükben és méretükben különböznek. A legnépszerűbbek a hosszú hajú Angora és a szíriaiak, amelyek lehetnek arany, fekete, szürke és fehérek.
  • tengerimalacok - sűrű testű és rövid lábú állatok. Lehetnek teknősbékahéjúak, fehér vagy vörös színűek. Napközben folyamatosan rágnak valamit, például füvet, gyümölcsöt és zöldséget. Néha nyikorgást bocsátanak ki, ami elégedetlenséget vagy éhséget jelez.
  • Dekoratív patkányok - okos és gyors észjárású rágcsálók. Képzésre alkalmas és tulajdonoshoz köthető. Szeretik a karjukban tölteni az időt. Tiszták, egy sarokban tehermentesítik magukat. Ha a ketrecet időben kitakarítják, akkor nem lesz szag a lakásban.
  • csincsillák - gyönyörű szőrű állatok, amelyek miatt speciális farmokon vadásznak és tenyésztenek. De ezeket az állatokat otthon tartják. Tágas ketrecre van szükségük, amelynek minimális mérete 50 × 70 cm, vagy jobb esetben madárházra. Nappal a csincsilla általában alszik, éjjel pedig ébren van: eszik, élezi a fogait, ugrál és állandóan suhog valamivel. Emiatt a ketrecet nem szabad a hálószobában elhelyezni.
  • Dekoratív nyulak - nyugodt és szerény háziállatok. Az állatot tágas madárházban vagy kis ketrecben lehet tartani. Utóbbi esetben a "fülűt" időnként el kell engedni ugráshoz, az állandó szűk helyen ülve rossz hatással van a nyúl egészségére, hangulatára.
  • Görények - hosszúkás testű, puha bundájú állatok. Ha szabadságot adsz nekik, minden repedésbe bemásznak és átrágják az egész lakást. Emiatt sokan inkább tágas ketrecben tartják őket, és naponta csak néhányszor engedik futni. Az éles szaglással rendelkezőknek tudniuk kell, hogy az állatnak sajátos szaga van, amelyet nem mindenki szeret.

  A kisállat ketrecét huzattól és közvetlen napfénytől távol helyezzük el.

   Ebbe tettek egy házat, egy tálat az ételhez, egy itatót és egy tálcát. Egy kis tároló finom homokkal is fel van szerelve, amivel az állatok megtisztítják a bundájukat. Nem nehéz gondoskodni kedvence házáról: 3-4 naponta ki kell dobni az ételmaradékot, frissíteni kell a vizet és fűrészport kell cserélni.

   Kétéltűek és hüllők

   Azok, akik szeretik a szokatlan egzotikus állatokat, figyeljenek a kétéltűekre és hüllőkre.Számukra terráriumot vagy akvaterráriumot kell felszerelni, amelyben a természeti feltételekhez közeli környezet jön létre. Például egy sivatag, esőerdő vagy félig vízi környezet. Bemutatjuk a legszerényebb terráriumlakók teljes listáját.

   • Achatina - a csigák nagy méretűek, akár 20-30 cm-re is megnőhetnek.Különös odafigyelést nem igényelnek, nagyon könnyen gondozhatók. Házként egy fedéllel ellátott tartályt választanak ki számukra, amelynek alját vastag tőzeghordozó réteg borítja.
   • gőték - aranyos kétéltűek. Otthon egy vízzel teli tartályban helyezik el őket szárazföldi területekkel - egy akvaterráriumban. A gőték évente egyszer kéthetes pihenőidőt tartanak, kényelmes helyet választanak maguknak, és nem mutatnak semmilyen tevékenységet.
   • Tócsúszka - kiváló úszó! A teljes élethez szükségük lesz egy akvaterráriumra is, amelyben az ultraibolya lámpák mellett izzólámpákat is elhelyeznek. A természetben ez a teknősfaj az aktív úszás után szívesen sütkérez a napon.
   • Közép-ázsiai teknős Nagyon barátságos és békés állat. Kézre tanítható, akkor a gazdival való érintkezés után nem fogja a fejét burokba rejteni. Tágas száraz terráriumokban található. Ha egy állatot túl kicsi edénybe tesz, nyugtalan lesz, és megpróbálhat kiutat találni.
   • Gekkó - kis gyíkok sokféle színben. A kezdőknek ajánlott egy leopárd gekkó, más néven foltos eublefar. A gekkó ledobhatja a farkát, de nem szabad erre provokálni őket, mert az új nem lesz olyan sima és szép.
   • Békák - érdekes viselkedésű kétéltűek. A legnépszerűbb és legegyszerűbb gondozása a vörös szemű levelibéka. Ezek a békák gyönyörű színűek: színes csíkok a zöld test oldalán és élénkpiros szeme. A külső körülményektől függően megváltoztathatják a színüket.
   • Kígyók - nyugodt kedélyű hüllők. Számos faj létezik, amelyek mérete, színe, viselkedése és tartási körülményei különböznek egymástól. Vannak kis kígyók, amelyek hossza nem haladja meg a 12 cm-t, de vannak egyszerűen óriások, amelyek elérik a 10 métert.A kezdőknek a miniatűr fajokból a kukorica kígyót ajánljuk, aki nagyobb állatot szeretne, annak a kaliforniai királykígyót. , elérve az 1,5-2 m-t.

    A felsorolt ​​hüllők és kétéltűek többsége ragadozó. Ezért mindenféle rovarnak vagy kis állatnak jelen kell lennie az étrendjükben.

    Például egy gekkót pókokkal, csótányokkal, legyekkel, egy kígyót pedig egerekkel és békákkal etetnek. A kígyók etetése nem a gyengébbek számára készült eljárás, ezért jobb, ha elhagyják ennek a hüllőnek a gondozását azok számára, akik túlságosan érzékenyek minden élőlényre.

    Madarak

    Ha azt szeretné, hogy otthona tele legyen csengő csipogással – szerezzen madarat. Könnyen karbantarthatók, sokáig békén hagyhatók, szagtalanok. A hátrányok között csak a ketrecből kiömlő alom és egyes fajok által keltett zaj szerepel. Ha aludni szeretne a szabadnapján, jobb, ha sűrű ruhával takarja le a ketrecet: a madarak csendesen viselkednek a sötétben. Tekintsük a legnépszerűbb madarakat, amelyeket otthon tartanak.

    • Papagájok - az egyik legfényesebb és legszebb madár. A lakások leggyakrabban zöld vagy kék törpepapagájokat tartalmaznak. De sok más érdekes faj is létezik. Például szürke, kakadu, kakadu, szerelmesmadarak. A papagájokat meg lehet tanítani beszélni; sokan éppen erre a célra vásárolják meg. De ahhoz, hogy az állat beszélni tudjon, napi képzésre van szükség.
    • Kanárik - fürge és mozgékony madarak. Kézre taníthatók. Ha madáréneket szeretne hallgatni, akkor jobb, ha hímet vásárol, a nőstény kanárik nem énekelnek.
    • Amadines - fényes és vidám madarak. Egyes fajok nagyon szép tollazatúak. Leggyakrabban zebrapintyek vannak - hamvas színű, kifejező vörös arcú madarak.

     A háziasított madarakat ketrecben tartják, amely itatóval, etetővel és ülőrudakkal van felszerelve.Annak elkerülése érdekében, hogy a kisállat unatkozzon, helyezzen tükröt és akassza fel a csengőt.

      A ketrec ne kerüljön az ablak mellé, a huzattól megfázhat tollas kedvence. A madarak meglehetősen törékeny lények, és könnyen megsérülhetnek – ezt ne feledje, amikor felveszi őket.

      A vadon élő madárfajok otthon is tarthatók. A seregély, a süvöltő, a szikaszi és a csalogány jól megélhet fogságban. Megszokják a tulajdonost, és örömmel kommunikálnak vele. Egyesek kacsákat szülnek, ez a madár nem ül egy ketrecben, hanem szabadon mozog az egész lakásban. Megszelídíthető, edzésre kiválóan alkalmas. És hogy a madár ne rontsa el a házat, pelenkát vesznek fel.

      Rovarok

      Ha szeretné meglepni vendégeit, szerezzen be egy egzotikus rovart: egy madagaszkári csótányt vagy egy vörös szárnyú botrovart. Rovarokban tartják őket talajjal és élő növényekkel. A rovarok minimális figyelmet igényelnek, nem adnak zajt vagy szagot. Egy ilyen háziállattal ellátott tartály nem foglal sok helyet, biztonságosan elhelyezhető az asztalon.

      A közelmúltban egyre népszerűbb a hangyafarm vagy a formicaria - ez egy átlátszó tartály, amely több kamrából áll, amelyben egy hangyakolónia van benépesítve.

      Meg lehet nézni az életüket, nagyon izgalmas. E rovarok kolóniájában szigorú hierarchia alakul ki, mindegyiknek megvan a maga szakmája és státusza. A mesterséges hangyaboly gondozása nem nehéz, de rendszeresen meg kell tenni. A kezdőknek azt tanácsoljuk, hogy a miricin család hangyáit válasszák.

      Bármilyen házi kedvence is van otthon, felelősséget kell vállalnia érte. Ez egy élőlény, és gondoskodást igényel, még a legminimálisabb is. Helyesen kell kiszámítani az erősségeit és képességeit: tudja-e etetni az állatot szükségleteinek megfelelően, sétálni vele, vagy időben kitakarítani a ketrecében. Élete most a te kezedben van.

      A kis szobában is felesleges gond nélkül tartható házi kedvencekről az alábbi videóban olvashat.

      nincs hozzászólás

      Divat

      a szépség

      Ház