Családi kapcsolat férj és feleség között

A férj és feleség közötti családi kapcsolatok pszichológiája

A férj és feleség közötti családi kapcsolatok pszichológiája
Tartalom
 1. Mire épülnek a családi kapcsolatok?
 2. Típusai és jellemzőik
 3. A válságok okai
 4. Hogyan lehet javítani?
 5. Hibák
 6. Pszichológus tanácsa

A családi kapcsolatok nem egyszerű ügy, amit gyakran nem minden pszichológus érthet meg. Itt nemcsak azokat a körülményeket kell elemeznie, amelyek a férj és feleség között felmerült problémák egy pontján felmerültek, hanem kapcsolatuk teljes történetét is. És valószínűleg a kölcsönös szerelem idejétől kell kezdenie. A gyökerek legtöbbször onnan nőnek ki. A kapcsolatainkat a családalapítás korai szakaszában kezdtük el rosszul kialakítani – és most ők is profitálnak ebből.

Mire épülnek a családi kapcsolatok?

Minden egészséges emberi kapcsolat alapja a bizalom, az őszinteség és a kölcsönös tisztelet. Ezek a tulajdonságok vagy hiányuk különösen élénken mutatkoznak meg a családban - nélkülük nem fog sokáig tartani. Természetesen a fiatalokat összeköti a szerelem. Ha szerelmük érdektelen és feltétel nélküli, akkor ez lesz a fő tényező, amely összetartja a családot, és segít átvészelni a megpróbáltatásokat.

Típusai és jellemzőik

A családi kapcsolatok pszichológiája a családi kapcsolatok következő fő típusait azonosítja:

 • Leányvállalat - kooperációnak is nevezhetjük, amikor a kapcsolatok egyenlő feltételek mellett épülnek fel. A kapcsolat legkedvesebb és legstabilabb fajtája.
 • Verseny - a kapcsolatok teljesen egészséges módja, amikor a házastársak versengenek a közös célok elérésében, feltéve, hogy a jóindulat megmarad közöttük. Ellenkező esetben rivalizálássá fejlődhetnek.
 • Verseny - abban nyilvánul meg, hogy a házastársak uralják egymást.Az ilyen típusú kapcsolatokban a partnerek nehezen tudnak konszenzusra jutni a közös érdekeket illetően, inkább mindenki a sajátjával törődik. Ez nagymértékben aláássa a családi összetartást.
 • Ellentét - Éles konfrontáció a partnerek között, versenykapcsolatokból kinőve. Egy ilyen család csak kényszerítő külső okok miatt marad fenn, belsőleg semmi sem köti össze, a kapcsolatok a törés felé tartanak.

Az interperszonális kapcsolatok klasszikus típusai mellett a családban léteznek olyan kapcsolatok is, amelyek a féltékenység, a hallgatás, az alkalmazkodás játékán alapulnak. A csend az, amikor minden elégedetlenség szorgalmasan elhallgat, csak a kapcsolat fenntartása érdekében. Vannak helyzetek, amikor a családok szerződéses alapon léteznek.

A szállásviszonyok eltérőek lehetnek. Az egyik házastárs védelmet kérhet, vagy betöltheti a megváltó, az áldozat vagy a hóhér szerepét. És az ilyen kapcsolatokban gyakran a férj szolgálóként vagy házvezetőnőként kezeli feleségét.

A szerződéses kapcsolatokban mindenekelőtt az anyagi vagy erkölcsi számítás uralkodik. Az ilyen házasságok szóbeli vagy írásbeli megállapodáson alapulnak.

A válságok okai

A családi válságok leggyakrabban a következő okok miatt alakulnak ki.

 • Indokolatlan elvárások egyik vagy mindkét oldalon (gyakrabban anyagi, néha spirituális sík). Egy ilyen családban az egyik házastárs egyoldalúan látja a család ellátásának felelősségét. Úgy képzelte, hogy a felük anyagilag gazdagabbá teszi őket: biztosít dolgokat, lakhatást, utazást stb.
 • Ellentmondó nézetek a gazdaság irányításáról. Például egy férfi azt várja el, hogy akárcsak a szülői családjában, a felesége szolgálja ki a konyhában, ő pedig függetlennek tekintve magára hagyja.
 • Ellentétes nézetek a gyermeknevelésről. Például egy lányos családban az a szokás, hogy a szülők együtt sétálnak a gyerekkel, és a férj úgy gondolja, hogy ez az anya gondja. Ez zavart okozhat egy házaspárban.
 • Rutin, családi hagyományok hiánya. Előfordul, hogy az egyik házastárs családjában bizonyos ünnepeket szokás megünnepelni, különleges módon tölteni, és a második felében ezek a hagyományok elfogadhatatlanok lehetnek. Például: a házastárs hozzászokott az ünnepekhez egy étteremben, barátokkal egy zajos társaságban, a felesége pedig szeret csendes családi körben ünnepelni. A kapcsolatok megromlásának kétségtelen tényezői a monotonitás és a mindennapi problémák.
 • A válság oka az is magyarázható, hogy a házastársak érzelmei kihűltek. Ez megtörténhet, ha a kapcsolatok külső tényezőkre épülnek: jó megjelenés, anyagi biztonság. Ha a lelki támasz kezdetben gyenge egy kapcsolatban (nincs közös érdeklődés, hobbi, világnézet), akkor az első fényes érzések kihűlésekor kiüresedés keletkezik a kapcsolatban.
 • A pszichológiai légkör a családban a házastársak érzelmi jellemzőitől, temperamentumbeli különbségétől is függ. Ha az egyik házastárs kimért és kiegyensúlyozott, a másik pedig hevesen reagál bármilyen apróságra, akkor az első hamar belefárad a második érzelmi változásaiba.
 • Néha a kapcsolat felbomlása egy gyermek születése után következik be. A házastársak közötti hideg kapcsolatok abból adódnak, hogy egy fiatal anya teljes mértékben elkötelezett a baba gondozásában, és kevesebb figyelmet fordít férjére. Vagy a férj a gyerekért való felelősséget teljesen a feleségre hárítja, így egyszerűen nem marad ideje sem magára, sem a férjére.

A családi kapcsolatok kríziseinek diagnosztizálása az adott családban a kommunikáció módjával és az egymás érzéseivel való törődéssel, a háztartás és a gyermeknevelés módszereivel, a családi szabadidő képével, valamint a felelősségvállalással kapcsolatos destruktív attitűdök azonosítására irányul. a család anyagi támogatására. A családdiagnosztika másik fontos pontja pedig a partnerek egymás elfogadó képessége.

Hogyan lehet javítani?

A következő lépések segíthetnek helyreállítani a családtagok közötti zavart légkört.

 • Először is át kell gondolnia a házassághoz való hozzáállását: ha az anyagias, vagy a házassága szerződéses, akkor ne várjon mély érzelmeket és odaadást partnerétől. Próbálja meg vele együtt módosítani a megállapodását az általános előnyök érdekében.
 • Tisztázd: közületek ki a házimunka nagy része, ki az anyagi biztonság. Annak érdekében, hogy a házastársak jobban megértsék egymást, ki kell osztaniuk a szerepeket, el kell dönteniük, hogy ki a felelős a háztartás, a szociális és pénzügyi felelősségek melyik területéért.
 • Hagyd, hogy a lelki társad azt csinálja, amit szeretsz, hobbit. Ne fossza meg tőle a lehetőséget, hogy néha egyedül legyen - ez egy normális vágy. És engedd meg magadnak, hogy időnként egyedül legyél.
 • Tudja meghallgatni partnerét, lehetővé téve számára, hogy valami fontosról beszéljen, vagy kifejezze a furunkulását. Az őszinte kommunikáció segít elolvadni a köztetek fennálló félreértés jegét.
 • Néha, ha férjed vagy feleséged helyébe lépsz, az segít jobban megérteni őt és elfogadni az érzéseit.
 • Legyen tekintettel az igényeire. Ne nyomja el egészséges érdekeit házastársa kedvéért. Az elégedetlenség depresszióhoz vagy irritációhoz vezethet.
 • Tervezze meg a közös nyaralást, indítsa el a családi hagyományokat. Ez segít fenntartani a harmonikus kapcsolatot nemcsak a férj és a feleség között, hanem a szülők és a gyermekek között is.

Hogyan bánjon a férj a feleségével?

A férjnek mindig emlékeznie kell arra, hogy egy nővel áll szemben. És annak ellenére, hogy egyenrangú vele, vagy akár néhány férfi feladatot is ellát, lelkében törékeny és sebezhető marad, a férfi feladata pedig törékenységének védelme. Lehet "nagyon mély" és ő maga is abbahagyhatja a nőiességét, de a családi boldogság érdekében érdemes erőlködni.

 • Mondj neki gyengéd szavakat gyakrabban, csak legyen őszinte, valódi. Csak ne tartsa vissza gyengéd érzéseit, amíg vannak. Ne félj elpazarolni magad. A szerelemnek megvan az öröm tulajdonsága – melegséget adott, cserébe pedig a szeretet lángját. Vagyis a nők nagyon érzékenyek a valódi érzések megnyilvánulására, és mindig élénken reagálnak rájuk.
 • Ugyanabból az okból kifolyólag, amiért a felesége elsősorban nő, ajánlja fel, hogy átveszi bizonyos feladatait. Sétálhat a gyermekével, amíg ő házimunkát végez, vásárolhat élelmiszert munkából hazafelé, reggelit készíthet, kitakaríthat asztalt vagy bármi mást, családi életstílusától függően.
 • Hallgassa meg lelki társának lelkiállapotát: lehet, hogy egyedül akar lenni, vagy éppen ellenkezőleg, nem vagytok sokat együtt.
 • Csak gyakrabban helyezze magát házastárs helyzetébe. Kívülről szemlélve a helyzetet jól látja, és azt, amit a pozíciójából nem látott.

Hogyan változtassunk meg egy nőt?

A modern világban nem ritka, hogy egy nő férfiszerepeket vállal: vezet egy szervezetet, vezeti a háztartást, vezeti a férjét. Sok férfi igyekszik megtartani vagy visszaszerezni kötelességeit, és ez alapján gyakran konfliktusok keletkeznek.

Ezért a családi kapcsolatok harmóniájának megőrzése érdekében az első dolog, amire egy nőnek szüksége van, az az, hogy férfi szerepét nőivé változtassa.

 • Hagyd, hogy a férjed gondoskodjon önről, ne fordítva.
 • Gondolja át a háztartáshoz való hozzáállását - a tisztaság és a kényelem a házban a nő kiváltsága, a javításhoz és átrendezéshez pedig férfias erőre van szükség.
 • Vigyázz magadra, még szülési szabadságon is. A férfiakat a szépség inspirálja.

Általában a nőknek meg kell tanulniuk jobban megbízni férjükben. Hadd vegyen részt a gyereknevelésben. Ne kételkedj benne, ha épeszű ember - megbirkózik vele, mert rábíztad magad.

Hadd oldja meg a családi élet és a szabadidő kérdéseit. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy mindent rosszul fog megtenni. Hiszen a család egy férfinak és neked is egy olyan hely, ahol meg akarod mutatni magad, valami újat alkotni, valami hasznosat hozni magadból.

Tanuld meg megérteni társad hangulatát, és ne zavard a vágyát, hogy néha váltson és horgászni menjen.Ne tagadja meg magától egészséges érdeklődési köreit és hobbijait.

A család két félből áll, így minden partner érzi benne teljes értékét és kiteljesedését.

Hibák

Gyakori családi hiba a felelősség áthárítása a házastársra vagy a körülményekre. A partner nem akarja beismerni a hibáit, hanem manipulálva hangsúlyozza társa hibáit.

Tekintsünk más hibákat is.

 • A házastársak közötti megfelelés hiánya. Ha csak a saját erejéhez ragaszkodik - ez nem segít a probléma megoldásában, hanem csak növeli a távolságot köztetek.
 • Önfeláldozás a házastársnak, a munkának, a gyerekeknek. Ha valaki feláldozza magát, az ideiglenesen kielégíti az elismerés iránti igényét. És amikor elmúlik az elismerés, jön az elégedetlenség.
 • Útmutató csak anyagi kritériumok szerint. Ez a hiba megnyilvánulhat mind a folyamatos több pénzt keresni vágyásban, mind a munkával kapcsolatos állandó gondolatokban, ami az érzések eltompulásához és a családtagokkal szembeni "mechanikus" hozzáálláshoz vezet.
 • Akaratának ráerőltetése partnerére. Egy ilyen hiba a modern kapcsolatok csapása, nem csak a családban. Ez a hozzáállás kísérlet arra, hogy eltörölje partnere egyediségét, egyenlővé tegye őt a saját normáival.
 • Hibás szerepcsere: a férfiak passzivitást mutatnak, mentesülnek a családi élet anyagi és lelki összetevőiért való felelősség alól, míg a nők éppen ellenkezőleg, elveszik ezt a felelősséget.

A fontos döntések egyoldalú meghozatala is téves álláspontja azoknak, akik saját véleményüket tartják az egyedüli helyesnek, és nem veszik figyelembe partnerük véleményét. Valószínű, hogy egy ilyen személy a párbeszédben az első helyen áll (okosabb mindenkinél).

Pszichológus tanácsa

Fentebb tippeket kaptunk, hogyan lehet javítani a családi kapcsolatokon, és mit tegyen egy férfi és egy nő ennek érdekében. A család megerősítésére irányuló munka azonban ezzel még nem ér véget, az egészséges kapcsolatok minden családtag napi munkájának eredménye. Azok számára, akik készek erőfeszítéseket tenni a családi boldogság fenntartása érdekében, leírást adnak a házban uralkodó jó, támogató légkörről és tippeket annak fenntartására.

 • Megengedni, hogy legyen. Ez a globális jellemző a házastársak közötti kapcsolatok sokféle aspektusát érinti. Hagyja, hogy kedvese úgy érezzen és gondoljon, ahogy akar, hadd tegye, amit tud, hadd tegye azt, amit tud. És akkor cserébe Ön is engedélyt kap arra, hogy legyen – ez harmóniát teremt a családjában.
 • Kölcsönös tisztelet. Ez a pont az előző folytatása. Tartsa tiszteletben a partner gondolatait, érzéseit, tetteit - ez az, amin a családban a kapcsolat alapszik, és stabilitásának egyik feltétele.
 • Támogatni egymást. Egy kis fizika: a törött lábú asztal instabillá válik és félreesik. Ez a kapcsolatok természete is: ha nincs támogatás bármely támogató résztől - feleségtől vagy férjtől - a szerkezet (család) instabillá válik. Házastársa támogatásával hozzájárul a szakszervezet biztonságához.
 • Őszinteség és nyitottság. "Az én házam az én váram". Ennek a mondásnak nem csak abban rejlik, hogy megvédjük és támogassuk egymás családtagjait, hanem abban is, hogy lehetőség nyílik arra, hogy nyitottak, igazak legyünk úgy, ahogy vagy. Természetesen ez nem egyoldalú elfogadási igény, hanem a párod őszinteségének elfogadásának képessége is.
 • Kölcsönös vágy a kapcsolatok fejlesztésére. A kapcsolatfejlesztés az önfejlesztéssel kezdődik. Ezért a családban harmóniára törekvő házastársak nem várják meg, hogy párjuk megváltozzon, hanem önmagukkal kezdik. Ezt követően a másik fele megpróbál lépést tartani vele a legjobb tulajdonságok kialakítása útján.

A férj és feleség közötti helyes kapcsolatért lásd a következő videót.

nincs hozzászólás

Divat

a szépség

Ház